Dat is pas auto-didact!

door | apr 28, 2025 | Uncategorized | 0 Reacties

Hij is net 1,5 jaar geleden pas goed met wiskunde begonnen. Hij heeft weinig vlieguren gemaakt in de schoolbanken, paste nooit in het schoolse systeem en het systeem wilde zich niet aanpassen aan hem. Op een zeker moment op die bank thuis kwam het besluit te stoppen met reageren op wat anderen van hem vonden en het leven in eigen hand te nemen.

Hij ging zich verdiepen in een paar vakken die interessant leken, wiskunde was er daar één van. Met hulp van YouTube, later ook een grafische rekenmachine en “oh toch ook maar een boek” lukte het om zomaar uit het niets een vorig eindexamen voldoende te maken. Waarom zou hij zich niet opgeven voor het staatsexamen? Tijdens de eerste bijles samen wordt het mij duidelijk: “Ik ken geen regeltjes uit mijn hoofd, dus ik maak elke opgave vanuit inzicht.”

Dit is één van mijn thema’s. Met de ontwikkeling van eigen wiskundig begrip zijn regels, ezelsbruggetjes en werkschema’s niet meer nodig. Het levende bewijs zit naast mij aan het buro.

Zo zie ik het begrip voor logaritmen als vanzelf bij hem ontstaan. Als aangetoond moet worden dat ln(2*a)-ln(a) onafhankelijk is van de waarde a “dan moet ln(2*a) wel ln(a) bevatten”. Natuurlijk, ik leg uit: ln(a*b)=ln(a)+ln(b). Als vanzelf volgt het volgende inzicht: “Dan zal ook wel ln(a/b)=ln(a)-ln(b)?”. Fantastisch hoe dit verband afgeleid wordt van de omkering van de eerdere rekenregel. Even later staan alle logaritmische rekenregels in het schrift, maar die zijn eigenlijk niet (meer) nodig.

Ik heb hier te maken met een autodidact ‘pur sang’. Door de wiskunde met logica en vanuit helicopter view te benaderen, ontstaat de vaardigheid. Ook voor deze jongere is wiskunde een zelfvertrouwen-boost. Weer een onderschrijving van mijn overtuiging dat het vak wiskunde uitermate belangrijk is voor de zelfontplooiing, bewustwording en ontwikkeling van vertrouwen en identiteit van jongeren.

Hoezo nog maar een paar weken tot aan het examen? Hij gaat het wel halen! 🎓

#wiskundebijles #andersleren #zelfvertrouwen #inzicht #wiskundebijlesbelevenissen